Apotheekfonds PharmaConnect (APC) helpt startende apotheker

PERSBERICHT 10 MAART 2014

Nieuwe impuls voor apotheekmarkt

Baarn 10 maart 2014. In de huidige markt is het voor startende apothekers lastig een apotheekovername te doen. Jonge apothekers die zelfstandig willen ondernemen krijgen de financiering vaak niet rond. Banken zijn terughoudend met de financiering van bedrijfsovernames. Pluripharm Groep en b+p Belastingadviseurs komen daarom met een nieuw initiatief: Apotheekfonds PharmaConnect (APC). APC wordt 11 maart a.s. geïntroduceerd tijdens de KNMP wetenschapsdag in de jaarbeurs te Utrecht. Een belangrijke taak van APC is het in contact brengen van startende apothekers enerzijds en verkopende apothekers en beleggers anderzijds.

Toegevoegde waarde

APC Apothekers die willen stoppen, dragen hun apotheek in principe graag over aan jonge, enthousiaste collega’s. Toch lukt zo’n soort overdracht lang niet altijd. Soms ligt dat aan het ontbreken van de benodigde contacten, het verkrijgen van een juiste match of het rond krijgen van de financiering. APC bemiddelt in het contact tussen verkoper en potentiële koper. Er wordt een koper gezocht die past bij het profiel van de apotheek die te koop aangeboden wordt. APC kan (aanvullende) financiering regelen. Het grootste deel van de financiering wordt normaliter verstrekt door de bankpartner. Het aanvullende deel wordt verstrekt uit het apotheekfonds van APC dat gevuld wordt door beleggers. Het kan hierbij gaan om een overname, een nieuwvestiging of andere mogelijke samenwerkingsvormen. De overdracht kan 100% of gedeeltelijk zijn, ineens of geleidelijk.

Doelstelling APC

APC heeft als doelstelling de overdracht van apotheken aan een volgende generatie zelfstandige apothekers te bevorderen en jonge ondernemende apothekers te ondersteunen bij het oprichten of voortzetten van een kwalitatief hoogwaardige, professionele en goed renderende apotheek. De visie van Apotheekfonds PharmaConnect op de openbare farmacie. De openbare apotheek vervult een belangrijke rol in de lokale eerstelijns zorg. Bij het leveren van farmaceutische zorg is er aandacht voor toegankelijkheid en doelmatigheid maar zonder concessies te doen aan de kwaliteit, de professionaliteit en de zorg voor de patiënt. Goede zorg is geïntegreerde zorg en zonder een stevig lokaal netwerk met de andere zorgverleners kan een apotheek niet optimaal functioneren. De openbare farmacie is daarom vooral “local business”. Zelfstandige ondernemers zijn veelal de meest gedreven en gemotiveerde dienstverleners, hebben bijna altijd een stevige en langdurige band met de regio waar de apotheek zich bevindt en beschikken daarom vaak over de beste lokale netwerken.

Plaats een reactie